Zašto Treba Uložiti u Sistem Kap po Kap

Zašto Treba Uložiti u Sistem Kap po Kap

27.11.2022.

Ukoliko želite da brinete o vašim usevima na adekvatan način a usput želite i da smanjite troškove u odnosu na korišćenja prskalica kao i vaše vreme i snagu koju biste utrošili na nošnju creva sa sobom u naša preporuka jeste sistem navodnjavanja „kap po kap“.

Šta je sistem navodnjavanja „kap po kap“? Ovaj sistem navodnjavanja predstavlja do sada najefikasniji način za brigu o vašim usevima tako što se lako prilagođava svakoj biljci i obezbeđuje joj potrebnu količinu vode.

Kako funkcioniše sistem kap po kap? 

S obzirom da voda postepeno ulazi pod zemlju, čestice zemlje mogu postepeno da upijaju istu i da zadrže vodu koja je dopremljena do korena. S druge strane, površina zemlje koje su u razmaku između biljama ostaće nenavodnjene što će umanjiti šanse da se pojavi korenje na istim.  Navodnjavanje kap po kap ima mnoge prednosti u odnosu na prskalice za navodnjavanje, iako će možda većina poljoprivrednika kao i domaćinstava na početku biti skeptični bitno je naglasiti sledeće razloge:

Voda ide tamo gde je potrebna. Jedna od najvećih prednosti ove vrste navodnjavanja je dodavanje vode direktno u koren biljke. Trake se postavljaju tako da budu direktno uz biljku, tako da se navodnjava samo zona korena. Voda ide direktno u koren biljke što ne može da se poredi sa sistemima običnih prskalica.

Drugi razlog jeste izbegavanje korišćenja previše vode u odnosu na obično zalivanje, koristi se i do 7 puta manje vode prilikom upotreba sistema kap po kap. Kao što smo naveli i na samom početku teksta, s obzirom da se navodnjava samo zona korena odnosno razmaci će ostati nenavodnjeni, smanjuje se količina vode za zalivanje jer ne dopire do delova gde nema biljke, što nas dovodi i do sledeće prednosti.

Sistem Kap po Kap Protiv Korova

Pojava korova predstavlja jedan od najvećih problema za naše tek posađene biljke i njihovo održavanje i završni plod. Za navodnjavanje samo u zoni korena, smanjena je pojava korova jer nema prekomernog vlaženja okolne površine. Iz tog razloga Vam preporučujemo naš sistem kap po kap. Pored toga sistemi kap po kap imaju dobre instalacije. Može se prilično lako instalirati tako da nije potrebno biti previše vešt kako bi se postavio pravilno jer nema ni kopanja a ni dodatne muke za instalaciju. Takođe ovi sistemi imaju dosta široku primenu u poljoprivredi. Za različite konfiguracije terena i različite vrste zemljišta. Trake su emiteri koji ne upijaju različite količine vode (2-12 litara po metru). Na osnovu karakteristika terena, vode i potreba biljaka za vodom, definiše pravilan način navodnjavanja kojim se bira traka za navodnjavanje.

Pogodno za Fertigaciju

Sistem kap po kap je idealan za prihranjivanje biljaka vodorastvornim đubrivima, jer na taj način dolazi do doziranja i unošenja hrane direktno u zonu korena biljke. Ne zahteva posebno održavanje. Nakon što postavite isti, sistem kap po kap ne zahteva da ulažete dodatno vreme u održavanje. Samo je potrebno da odredite sistem navodnjavanja pogodan za vaše ptrebe i dopunjavati ga vodom.  Ukoliko ste skeptični u vezi primene ovog sistema, možete početi polako postavljanjem na par vrsta biljaka kako biste videli kako reaguju, a u nastavku se nalaze koraci za postavljanje istog, uz savet da budete precizni i ne žurite kako biste izbegli dodatne troškove i nepogode ukoliko ne postavite crevo kako treba.

Kako se Postavlja Sistem Kap po Kap?

Koracima je potrebno da izmerite koliko je dugačak deo gde su Vam posađene biljke a zatim crevo kap po kap razvučete pored biljaka. Na kraju creva treba postaviti i čep da ga zatvorite dok ćete na početak creva staviti spojku kako biste lako mogli da ga povežete sa Vašim baštenskim crevom a zatim da napravite rupe u liniji cevi gde god da emiter ide uglavnom gledajte da to bude blizu zone korena biljke). Zatim pričvrstite cev u zemlju pomoću kočića za cevi koji će biti istog ili znatno većeg obima od same cevi. Nakon toga, testirajte rad samog sistema i ukoliko ste sve podesili ispravno sistem će raditi tako da Vi možete da se udaljite i pustite crevo da odradi svoj posao na 3 do 4 sati kada možete proveriti koji su rezultati.

Veltom Sistemi Za Navodnjavanje - Kap po Kap

Ukoliko se odlučite za ovaj sistem a sigurni smo da hoćete nakon što ste pročitali ovaj tekst, kako biste bili sigurni da je crevo koje ćete izabrati za ovu svrhu kvalitetno potrebno je da posetite naš sistem za navodnjavanje na sledećem linku, kliknete na informišite se o proizvodu popunite formu i poručite još danas.

Dakle, u pitanju je crevo, koje na našem sajtu možete pronaći u više dužina koje su navedene ispod:

  • 50m, 
  • 100m, 
  • 200m, 
  • 500m, 
  • 1000m 
  • pa čak i  3000m 

U zavisnosti od Vaših potreba, a ukoliko Vam treba pomoć da se odlučite možete se konsultovati sa nama.

Što se tiče samog protoka naše trake za sistem kap po kap, u pitanju je 10 litara na sat vremena a razmak kapljača je 10 cm.

Naravno, treba imati u vidu ukoliko je površina na koju želite da postavite ovo crevo malo strma, biće potrebno i ugraditi dodatne elemente za strmine.

Ne prepuštajte više život Vaših useva u letnjim danima kiši, ne trošite svoje vreme koje možete uložiti u nešto drugo tako što ćete vući crevo za Vama i ne trošite vaš novac na bespotrebne sisteme i prskalice. Poručite vaše crevo za siste navodnjavanja kap po kap već danas i nećete se pokajati. Veltom, u službi naših zadovoljnih kupaca! Pozovite nas ili posetite na sledećem linku.