Sve što trebate znati o malč folijama za jagode: Jednoredne i dvoredne opcije

Sve što trebate znati o malč folijama za jagode: Jednoredne i dvoredne opcije

23.05.2024.

Uzgoj jagoda može biti izazovan, ali uz pravu tehnologiju i materijale, moguće je značajno unaprediti prinos i kvalitet plodova. Jedan od najefikasnijih načina da to postignete jeste korišćenje malč folija. U ovom blogu, detaljno ćemo razmotriti sve prednosti malč folija za jagode, posebno fokusirajući se na jednoredne i dvoredne folije, njihove funkcije, prednosti i kako ih najbolje koristiti.

Šta je malč folija i zašto je važna?

Malč folija je materijal izrađen od visokokvalitetnog netkanog poliestera, dizajniran da obavi nekoliko ključnih funkcija koje doprinose boljem uzgoju jagoda. Glavne funkcije malč folije uključuju kontrolu korova i zadržavanje vlage u zemljištu. Kada se pravilno postavi, malč folija pomaže biljkama da zadrže vlagu, što pospešuje njihovu plodnost i generalno zdravlje.

Ključne funkcije malč folija

1. Kontrola korova

Jedna od najvažnijih funkcija malč folije je sprečavanje rasta korova. Crna boja folije ne propušta svetlost, što značajno smanjuje mogućnost rasta korovskog bilja. Ovo omogućava jagodama da dobiju više hranljivih materija i vode iz zemljišta, jer korov ne može da konkuriše za iste resurse.

2. Zadržavanje vlage

Malč folija pomaže u zadržavanju vlage u zemljištu. Ovo je posebno korisno u sušnim periodima kada biljke mogu patiti od nedostatka vode. Sa malč folijom, isparavanje vode iz zemljišta je značajno smanjeno, što znači da jagode imaju stalni pristup vlazi koja im je potrebna za rast i razvoj.

3. Zagrijavanje zemljišta

Folija pomaže u zagrijavanju zemljišta, što je posebno važno u hladnijim mesecima. Toplije zemljište omogućava brže klijanje i rast biljaka, što može dovesti do ranijeg i kvalitetnijeg prinosa.

4. Zaštita od nepovoljnih meteoroloških uslova

Malč folija štiti useve od nepovoljnih meteoroloških uslova kao što su jaki vetrovi, grad, i obilne padavine. Ova zaštita smanjuje rizik od fizičkog oštećenja biljaka i plodova.

5. Prevencija bolesti

Korišćenje malč folije smanjuje kontakt plodova sa zemljištem, čime se smanjuje rizik od bolesti koje se prenose putem tla. Takođe, smanjuje se vlažnost oko biljaka, što može smanjiti rizik od pojave gljivičnih oboljenja.

6. Povećanje prinosa i kvaliteta plodova

Sve ove funkcije zajedno doprinose povećanju prinosa i kvalitetu plodova. Biljke rastu brže, zdravije su, i donose više plodova koji su krupniji i ukusniji.

Jednoredne i dvoredne malč folije

Jednoredne malč folije

Jednoredne malč folije imaju rupe sa razmakom od 20 cm, što omogućava optimalan raspored biljaka u jednom redu. Ove folije su idealne za manje parcele i omogućavaju lakše upravljanje biljaka i međurednu obradu.

Dvoredne malč folije

Dvoredne malč folije imaju rupe sa razmakom od 30 x 30 cm, što omogućava postavljanje biljaka u dva reda. Ove folije su idealne za veće parcele i omogućavaju maksimalno iskorišćenje prostora.

Postavljanje malč folija

Postavljanje malč folija je jednostavno, ali postoje neki trikovi koji mogu pomoći u njihovoj efikasnosti:

  1. Priprema zemljišta: Pre postavljanja folije, zemljište treba biti dobro obrađeno i ravno. Uklonite sve korove i kamenje.
  2. Postavljanje folije: Postavite foliju preko pripremljenog zemljišta. Ako je područje vetrovito, savetuje se dodatno pričvršćivanje krajeva folije kočićima ili kamenjem.
  3. Sadnja biljaka: Nakon postavljanja folije, kroz rupe posadite jagode. Pazite da koren biljke bude dobro prekriven zemljištem ispod folije.

Ušteda vremena i resursa

Jedna od najvećih prednosti korišćenja malč folija je ušteda vremena. Bez potrebe za konstantnim uklanjanjem korova i zalivanjem, poljoprivrednici mogu posvetiti više vremena drugim važnim zadacima. Takođe, ušteda vode i smanjeno korišćenje herbicida i pesticida dodatno smanjuju troškove.

Naša ponuda

U našoj ponudi možete pronaći Pollino Plast malč folije debljine 30 mikrona. Jednoredne folije imaju razmak rupa od 20 cm, dok dvoredne folije imaju razmak rupa od 30 x 30 cm. Ove folije su izdržljive i jednostavne za upotrebu, pružajući optimalne uslove za rast vaših jagoda.

Kontaktirajte nas već danas i obezbedite vašim usevima pravilan rast i visoke prinose. Korišćenjem malč folija, ne samo da ćete unaprediti efikasnost svog rada, već ćete i osigurati bolji kvalitet i kvantitet vaših plodova.

Zaključak

Malč folije su neophodan alat za svakog ozbiljnog uzgajivača jagoda. Sa mnogim prednostima kao što su kontrola korova, zadržavanje vlage, zagrijavanje zemljišta, zaštita useva i prevencija bolesti, ove folije omogućavaju povećanje prinosa i poboljšanje kvaliteta plodova. Bez obzira da li birate jednoredne ili dvoredne folije, sigurno ćete primetiti značajnu razliku u vašem uzgoju. Uložite u malč folije i gledajte kako vaši usevi rastu i cvetaju!