SOLARIZACIJA ZEMLJE

SOLARIZACIJA ZEMLJE

15.06.2021.

Solarizacija  je nehemijska sterilizacija zemljišta. To znači da se samo snagom sunčeve topolote uništavaju svi štetni organizmi, kao i seme korova unutar zemljišta, samim tim se priprema zemljište za dalje korišćenje i sadnju. Da bi se taj proces odradio  zemljište se prekriva slojem tanke folije koja sprečava toplotu da “izadje” iz zemlje i uništi sve štetočine.

U narednom tekstu pokušaćemo da pojednostavimo stvari i objasnimo sam proces solarizacije.

Prvi  korak ka uspešnoj solarizaciji  je PRIPREMA ZEMLJIŠTA. Pošto se zemljište prekriva slojem tanke folije bitno je da se zemlja očisti od bilo kakvog ostatka trave, biljaka, kamenja ili krupnog grumenja zemlje. Da li će se to postići ručno ili mašinski bitno je da imate na umu da folija treba da bude što bolje pripojena uz zemlju a da se ne probuši.

POSTAVLJANJE FOLIJE može da se izvrši jednim parčetom folije preko cele parcele koju želite da solarizujete ili formiranjem bankova kao kod sadnje jagode.

Kod postavljanja preko cele parcele bitno je da folija ne bude nigde probušena i da ivice folije budu potpuno zatrpane zemljom kako toplota ne bi izlazila kroz bilo kakve otvore.

Postavljanje na bankove je jeftinija i lakša varijanta jer se obično postavlja mašinski a ne prekriva se cela parcela u komadu već samo bankovi na koje se sadi. Problem je u tome što će se samo dezinfikovati prekriveni deo, a neprekriveni će biti inficiran i može se vrlo brzo proširiti na celu parcelu. Prekrivanje cele parcele je dugoročnije rešenje.

NAVODNJAVANJE  jedan od najbitnijih koraka. Pošto se voda ponaša kao provodnih topolote, bitno je natopiti zemljište što više 60cm do 1m u dubinu. Da li navodnjavati pre ili posle postavljanja folije zavisi od vas i vašeg sistema navodnjavanja. Ukoliko navodnjavate pre postavljanja folije bitno je foliju postaviti što pre da voda ne ispari ali je onda jako teško postaviti foliju mašinski. Ako prvo postavite foliju onda je potrebno imati sistem za navodnjavanje ispod folije .

Obično je potrebno smo jednom na početku navodnjavati zemljište ako je zemlja rastresita ili peskovita. Ako to nije slučaj onda se mora navodnjavati još jednom. Voda će rashladiti zemlju ali to nije problem temperatura će se brzo povećati ispod folije.

Kod postavljanja folije u plastenicima bitno je potpuno zatvoriti sve otvore na plasteniku i tako ostaviti folju celokupan period solarizacije. Solarizacija je učinkovitiija i lakša u plastenicima.

TEMPERATURA koja se postiže na otvorenom polju ispod folije je najveća na površini zemlje od 42 do 55°C do 5 cm, od 5 do 45cm temperatura je između 42 i 55 °C. Što se plastenika tiče temperature do 10cm dubine su čak i di 60 °C, od 10 do 20 cm do 53 °C.

Sve ovo izgleda sjajno morate priznati. Unišatavanje nematoda, korova i štetočina snagom sunčeve energije, bez ličnog trovanja hemikalijama, a i trovanja zemlje, ali glavno pitanje je ne koliko to košta nego koliko vremenski  traje. Obično se slolarizacija vrši tokom meseci bez velike oblačnisti i tokom jakog sunčevog zračenja 4 do 6 nedelja, ali najučinkovitije je ako što duže stoji postavljena na zemljištu.

Kao što se da videti problem je vreme postavljanja, pogotovu u našim klimastskim uslovima, jer kada folija treba biti na zemljištu plastenici su puni. Tako da, proizvođači koji su radili solarizaciju zemljišta, žrtvovali su jedan ciklus proizvodnje u jednom ili više plastenika kako bi odradili proces, dok je ostatak plastenika u procesu proizvodnje. Po njihovim rečima rezultati su odlični i vredno je podneti takvu “žrtvu”.

U zemljama gde je isplativost uzgoja bilo kojih kultura veća, folija se obično ne skida sa zemljišta već se ostavlja, izbuši i sadi kultura, znači koristi se kao malč folija, samim tim se i uštedi na kupovini folije, takođe se odmah i primete rezultati solarizacije, odnosno da li će korov ponovo izrasti ili ne . U našim uslovima, isplativije je skinuti foliju, lagerovati i iskoristiti sledeće godine na nekoj drugoj lokaciji.

Ovo je samo uvod u jednu opširnu temu, u nekoj od narednih objava pisaćemo o tipovima folije za solarizaciju, kao i uticaju na korisne organizme u zemlji.