Protivgradne mreže za maline - Zaštita vaših malinjaka od vremenskih nepogoda

Protivgradne mreže za maline - Zaštita vaših malinjaka od vremenskih nepogoda

25.02.2023.

Malina je vrlo osetljiva biljka koja je podložna različitim vremenskim uslovima. Jedna od najvećih pretnji malinama su pored izuzetno visokih temperatura koje su zastupljene u samoj sezoni malina upravo oluje praćene grmljavinom i gradom, koje mogu uzrokovati velike štete na usevu koje će kasnije dovesti ne samo do smanjenja kvaliteta useva već i prihoda koji isti donose. Kako bi se zaštitili od ovih nepogoda, mnogi malinari koriste protivgradne mreže.

U ovom tekstu ćemo istražiti važnost protivgradnih mreža u uzgoju malina, njihove prednosti i nedostatke, kao i neke osnovne smernice za instalaciju i održavanje.

Protivgradna mreža za maline je posebna vrsta mreže koja se postavlja iznad malinjaka kako bi zaštitila biljke od štetnih uticaja grada. Mreže su izrađene od čvrstog i izdržljivog materijala, poput polietilena, polipropilena ili PVC-a, te su dostupne u različitim debljinama i veličinama.

Kako zapravo protivgradne mreže funkcionišu?

Protivgradne mreže deluju tako da usporavaju brzinu pada gradova na tlo, što smanjuje njihovu snagu i negativan učinak na maline. Mreže takođe deluju kao prepreka za veće komade grada, koji mogu uzrokovati veću štetu na biljkama.


Koje su to prednosti protivgradnih mreža za maline?

Postoji nekoliko ključnih prednosti korištenja protivgradnih mreža za maline.

- Jedna od najvećih prednosti korištenja protivgradne mreže je povećanje prinos i kvaliteta plodova. Osim što štiti maline od vremenskih nepogoda, mreža takođe može pomoći u održavanju optimalnih uslova za rast i razvoj biljaka. Mreža može smanjiti intenzitet sunčeve svetlosti, što može smanjiti isparavanje vlage iz tla, a time i smanjiti potrebe za navodnjavanjem. Pre svega, ove mreže mogu smanjiti štetu od grada za više od 80%, što znači da su vrlo učinkovite u zaštiti useva.

-Osim toga, protivgradne mreže mogu pomoći u smanjenju troškova održavanja malinjaka. Kada se maline oštete od grada, moraju se obaviti dodatni radovi kako bi se usev oporavio ili zamenio. Korištenje protivgradnih mreža smanjuje potrebu za ovim dodatnim radovima, što može uštedeti vaše vreme i novac.

-Takođe je važno napomenuti da protivgradne mreže mogu pomoći u zaštiti okoliša. Kada se maline oštete od grada, to može uzrokovati velike količine otpada koji se mora odstraniti. Korišćenjem protivgradnih mreža, manje će malina biti oštećeno, što znači manje otpada.

Postavljanje protivgradnih mreža za maline

Samo postavljanje protivgradne mreže za maline možda i nije jednostavan proces, ali je vrlo važan za zaštitu useva. Mreže se obično postavljaju iznad malinjaka pre početka sezone rasta, kako bi se osigurala maksimalna zaštita od oluja s gradom. U nastavku teksta ćemo navesti nekoliko koraka koja bi trebalo da pratite prilikom samog postavljanja protivgradne mreže za maline.

-Priprema terena: Pre nego što se postavi protivgradna mreža, potrebno je pripremiti teren. Potrebno je ukloniti sve prepreke koje bi mogle oštetiti mrežu, kao što su grane, kamenje, grmlje i korov. Takođe, potrebno je očistiti teren od ostataka prethodnih useva ukoliko ih je bilo, kako bi se osigurala ravna površina.

-Postavljanje stubova: Stubovi za postavljanje mreže trebaju biti dovoljno čvrsti da izdrže vetar i težinu mreže. Idealno, trebaju biti postavljeni u beton kako bi se osigurala čvrstoća i stabilnost. Razmak između stubova zavisi od veličini mreže i konstrukcije koja će se koristiti za postavljanje mreže.

-Postavljanje žica: Nakon što su stupovi postavljeni, potrebno je napraviti žičane konstrukcije koje će držati mrežu. Žice trebaju biti dovoljno čvrste da izdrže težinu mreže, ali ne i prejake kako ne bi oštetile mrežu. Razmak između žica takođe zavisi od veličine mreže i same konstrukcije.

-Postavljanje mreže: Nakon što su stubovi i žice postavljeni, protivgradna mreža se pažljivo postavlja preko malinjaka. Mrežu treba pažljivo razvući kako bi se izbeglo potencijalno gužvanje ili nabori. Mreža se obično pričvršćuje na žice pomoću posebnih kopči ili vezica.

-Prilagođavanje mreže: Nakon što je mreža postavljena, potrebno ju je prilagoditi kako bi se osigurala optimalna zaštita. Mreža se obično podešava tako da bude udaljena od malina za nekoliko centimetara, kako bi se izbegle neke povrede i oštećenja na biljkama. Takođe, važno je proveriti da nema prostora za prolazak gradova između mreže i biljaka

Naravno, uvek bismo preporučili da nakon samog grada uklonite moguće ostatke sa mreže kako ne isti ne bi dodatno opterećivali mrežu.

Kao zaključak možemo reći, postavljanje protivgradne mreže za maline zahteva određenu količinu pažnje. Međutim, kada se postavi ispravno, mreže mogu pružiti vrlo učinkovitu zaštitu malinama od oluja s gradom, smanjujući štetu za vlasnike.


U Veltom ponudi možete naći veoma kvalitetne protivgradne mreže za maline proizvođača ASP PAK koji garantuje zaštitu od grada i koja dolazi u više širina, pa pogledajte šta vam nudimo i kontaktirajte nas za više informacija! Vaš Veltom tim.