Benefiti Protivgradne Mreže

Benefiti Protivgradne Mreže

24.08.2023.

Šta je protivgradna mreža?

Protivgradna mreža je specijalni sistem koji se koristi za zaštitu useva od grada i drugih štetnih elemenata koji padaju sa neba tokom oluja. Ona se sastoji od gusto raspoređenih mreža koje se postavljaju iznad poljoprivrednih parcela kako bi sprečile padanje grada direktno na biljke. Ove mreže su obično izrađene od izdržljivih materijala poput polietilena, polipropilena ili poliestera, koji su veoma otporni i izdržljivi.
Funkcioniše na principu preusmeravanja grada i drugih štetnih elemenata. Protivgradna mreža deluje kao prepreka koja usmerava padavine na sigurno područje, van dosega biljaka. Mreža takođe smanjuje brzinu padanja grada, što može smanjiti njegovu štetnost pri udaru.

Njena efikasnost u sprečavanju štete od grada i drugih padavina može značajno povećati produktivnost i profitabilnost useva. Poljoprivrednici koji koriste protivgradnu mrežu mogu biti sigurni u svoje ulaganje i pružiti biljkama sigurno okruženje za optimalan rast i razvoj. Uz pravilnu instalaciju i održavanje, protivgradna mreža može biti snažan saveznik u borbi protiv nepredvidljivih vremenskih uslova.

Prednosti protivgradne mreže

Protivgradna mreža pruža brojne prednosti poljoprivrednicima i uzgajivačima biljaka, neke od njih su:

- Zaštita biljaka: Glavna prednost protivgradne mreže je zaštita biljaka od štetnih efekata grada. Ova mreža sprečava oštećenja lišća, stabljika i plodova, čime se održava integritet biljaka i povećava prinos.

- Smanjenje gubitaka: Korišćenje protivgradne mreže može značajno smanjiti gubitke usled oluja sa gradom. Ova zaštita omogućava poljoprivrednicima da očuvaju svoje investicije i ostvare veći profit.

- Manje oštećenja na infrastrukturi: Osim što štiti biljke, protivgradna mreža takođe može smanjiti oštećenja na infrastrukturi, kao što su plastenici, staklenici i objekti za skladištenje. Ovo može rezultirati uštedom vremena i resursa potrebnih za popravku i obnovu.

- Poboljšanje kvaliteta proizvoda: Biljke koje su zaštićene protivgradnom mrežom imaju bolju šansu da razviju zdrave plodove visokog kvaliteta. Ovo može povećati vrednost proizvoda na tržištu i zadovoljstvo kupaca.

 - Višestruka upotreba: Protivgradna mreža može se koristiti ne samo za zaštitu od grada, već i od drugih štetnih elemenata kao što su jak vetar, kiša ili sneg. Ova fleksibilnost čini je svestranim alatom za poljoprivrednike.


Instalacija i održavanje protivgradne mreže

Pre postavljanja protivgradne mreže, važno je napraviti detaljan plan za celokupno polje ili parcelu koju želite zaštititi. To uključuje određivanje tačnih dimenzija mreže, izbor odgovarajućih materijala i pravilan raspored stubova i nosećih konstrukcija.

Stubovi se postavljaju duž oboda polja ili parcela, na odgovarajućem razmaku. Stubovi bi trebali biti čvrsti i stabilni kako bi nosili težinu mreže i izdržali vremenske uslove. Preporučuje se da stubovi budu visoki iznad biljaka kako bi mreža bila dovoljno udaljena od useva.

Nakon postavljanja stubova, pričvršćuju se nosači mreže. To mogu biti posebne metalne ili plastične šipke koje se postavljaju između stubova. Nosači trebaju biti postavljeni na odgovarajućoj visini iznad useva kako bi mreža bila pravilno podignuta. Protivgradna mreža se postavlja preko nosača, pažljivo se rasteže i učvršćuje. Mreža treba biti dovoljno zategnuta kako bi se osigurala pravilna zaštita, ali ne previše zategnuta da ne bi došlo do oštećenja ili pucanja.

Da bi se mreža čvrsto držala i izdržala vremenske uslove, preporučuje se dodatno učvršćivanje. To može uključivati korišćenje čeličnih ili plastičnih sajli, kopči ili drugih sredstava za pričvršćivanje mreže za stubove ili nosače.

Redovno održavanje je ključno za efikasnost protivgradne mreže. Treba proveravati mrežu na oštećenja, popravljati eventualne rupe ili pukotine i čistiti je od nakupljene prašine ili ostataka.

Važno je napomenuti da je postavljanje protivgradne mreže složen proces i da je najbolje da se konsultujete sa stručnjacima ili dobijete uputstva od proizvođača kako biste postigli najbolje rezultate i pravilno zaštitili svoje useve.

Dodatne prednosti

Pored zaštite od grada, protivgradna mreža takođe pruža i druge dodatne prednosti:

- Zaštita od štetočina: Protivgradne mreže mogu takođe sprečiti ulazak štetočina u poljoprivredne parcele. Mreže deluju kao barijera koja sprečava insekte, ptice i druge štetočine da pristupe biljkama. Ovo može smanjiti potrebu za pesticidima i druge metode kontrole štetočina.

- Regulacija mikroklimatskih uslova: Protivgradne mreže mogu pomoći u regulisanju mikroklimatskih uslova unutar poljoprivrednih parcela. Mreže smanjuju intenzitet direktnog sunčevog zračenja, smanjuju temperaturne ekstreme i smanjuju isparavanje vlage. Ovo može biti posebno korisno u regionima sa visokim temperaturama ili jakim sunčevim zračenjem.

- Produženje vegetacionog perioda: Protivgradne mreže mogu pomoći u produženju vegetacionog perioda biljaka. Zbog zaštite od nepovoljnih vremenskih uslova, biljke mogu ostati zdrave i nastaviti rast i razvoj duže nego što bi to bile u stanju bez mreže. Ovo može rezultirati većim prinosima i produženim periodom berbe.

- Estetski aspekt: Protivgradne mreže mogu dodati estetski element u poljoprivredne parcele. One su dostupne u različitim bojama i dezenima, što omogućava poljoprivrednicima da prilagode izgled mreže svojim preferencijama. Ovo može dodati vizuelni interes i poboljšati estetiku poljoprivrednih područja.

 Uz sve ove prednosti, važno je napomenuti da protivgradna mreža zahteva redovno održavanje kako bi bila efikasna.

Pitanja za protivgradne mreže

Koliko je mreža efikasna?
 - Protivgradne mreže se smatraju vrlo efikasnim sredstvom zaštite od grada. Studije su pokazale da dobro postavljena i održavana protivgradna mreža može smanjiti štetu od grada za čak 80%. To znači da poljoprivrednici mogu znatno smanjiti rizik od gubitka useva i očuvati svoje prinose.

Da li je ekološki prihvatljiva opcija?
 - Protivgradna mreža se smatra ekološki prihvatljivom opcijom za zaštitu useva. Umesto korišćenja hemijskih sredstava za suzbijanje grada, mreža pruža fizičku barijeru koja štiti biljke. Ovo je posebno važno u organskom uzgoju gde se izbegava upotreba hemikalija.

 Gde se sve može koristiti protivgradna mreža?
 -Protivgradne mreže mogu se prilagoditi različitim tipovima useva i poljoprivrednim sistemima. One se mogu instalirati iznad otvorenih polja, vinograda, voćnjaka, povrtnjaka, kao i iznad plastenika ili staklenika. Ovo omogućava poljoprivrednicima da prilagode zaštitu svojim specifičnim potrebama i uslovima uzgoja.