Agrotekstil

Agrotekstil

28.01.2024.

Agrotekstil ima mnoge benefite za korišćenje u poljoprivredi. Agrotekstil pruža pouzdanu zaštitu biljaka od mraza, vetra i prekomernog sunčevog zračenja, čime se smanjuje rizik od oštećenja usled nepovoljnih vremenskih uslova.Korišćenje agrotekstila za zastiranje zemljišta pomaže u zadržavanju vlage, što je posebno korisno u sušnim uslovima. Ova praksa takođe doprinosi smanjenju potrebe za čestim zalivanjem. Omogućava prodiranje vode kroz materijal, čime se obezbeđuje potrebna hidratacija biljkama, a istovremeno sprečava stvaranje blata na površini.Pruža mogućnost kreiranja optimalnih uslova za različite vrste biljaka, čime se poboljšava njihov rast i razvoj.

Pored održavanja zemljišta dovoljno vlažnim, omogućava suzbijanje rasta korova, čime se smanjuje potreba za upotrebom hemijskih herbicida, što može doprineti ekološki održivijem pristupu poljoprivredi. Održavanje optimalne temperature zemljišta, pomoću agrotekstila,podržava brži rast biljaka i smanjuje stres koji može uzrokovati ekstremne temperaturne fluktuacije. Otpornost na UV zračenje čini agrotekstil dugotrajnim rešenjem, smanjujući potrebu za čestom zamjenom i troškovima održavanja.

Mogućnost izbora dužine agrotekstila omogućava prilagodljivost različitim poljoprivrednim i vrtlarstvenim projektima, što čini ovaj materijal praktičnim za različite potrebe i veličine površina.


Agril

Poljoprivreda je neiscrpan izvor izazova i prilika, a kako bismo maksimalno iskoristili potencijal naših useva, trebamo razmatrati inovativne tehnologije i materijale. Jedan od ključnih igrača u ovoj igri je Agril folija, polietilenski materijal koji donosi niz benefita poljoprivrednicima. 

Agril folija se pokazala kao neprocenjiva u zaštiti biljaka od niskih temperatura i mraza. Tokom hladnih meseci, Agril folija deluje kao topla i zaštitna odeća za vaše useve, čime se sprečavaju oštećenja usled mraza i održava optimalna temperatura za rast biljaka.

Jedinstvena karakteristika Agril folije je paropropusnost, što znači da omogućava isparavanje viška vlage. Ovaj aspekt pomaže u očuvanju pravilne vlažnosti zemljišta, sprečava stvaranje bolesti na biljkama uzrokovanih dugotrajnim zadržavanjem vlage. Pored održavanja adekvatnog nivoa vlage utiče na optimizaciju navodnjavanja ispod nje.

Agril folija je otporna na štetno sunčevo zračenje, zahvaljujući svojoj UV stabilnosti. Ovo znači da će vaša folija zadržati svoje karakteristike i funkcionalnost dugi niz godina, pružajući dugotrajnu zaštitu vašim usevima.

Agril folija nije samo zaštita od mraza. Ona se može koristiti za zaštitu od vetra, sunca i suše. Ova višenamenska upotreba čini je neprocenjivim alatom za različite poljoprivredne i vrtne potrebe.

Instalacija Agril folije je brza i jednostavna. Ova folija zahteva minimalno održavanje, čime se štedi vaše vreme i trud. Lako se uklapa u postojeće poljoprivredne prakse, pružajući brze rezultate.


Malč folija za jagode: Jednoredna i dvoredna

Jagode su omiljeno voće mnogih ljubitelja vrta, ali održavanje zdravih i obilnih useva može biti izazovno. U tu svrhu, malč folija od visoko kvalitetnog netkanog poliestera postaje ključni saveznik svakog vrtlara. 

Osnovna funkcija malč folije je sprečavanje rasta korova i zadržavanje vlage u zemljištu. To pomaže biljkama da ostanu hidrirane, što direktno utiče na njihovu plodnost.

Crna boja malč folije ima svoju ulogu u zagrevanju zemljišta, što može biti od posebnog značaja za jagode koje vole toplije okoline. Ovo ubrzava rast i stimuliše brže klijanje.

Malč folija pruža fizičku barijeru koja štiti jagode od neželjenih vremenskih uslova poput jakih kiša ili grada, čime se smanjuje rizik od oštećenja plodova.

Zadržavanje vlage, toplota i zaštita od ekstremnih uslova doprinose bržem klijanju semena i ubrzanom rastu jagoda.

Malč folija deluje kao barijera koja sprečava isparavanje vode iz zemljišta, čime se smanjuje potreba za čestim zalivanjem. Ovo takođe pomaže u sprečavanju pojave bolesti koje mogu nastati usled viška vlage.

Crna boja malč folije ne propušta svetlost, smanjujući značajno rast i pojavu korova. Ovo čini održavanje vrta lakšim i smanjuje konkurenciju korova za vlagu i hranljive materije.:

Kroz kombinaciju svih ovih faktora, malč folija doprinosi povećanju i poboljšanju kvaliteta prinosa jagoda.